Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten Kult­tuu­ri­pal­ve­lun uu­tis­kir­je 3/2024

Julkaisemme uutiskirjeen neljä kertaa vuodessa jäsenten sähköpostilistalla, yhdistyksen Facebook- ja nettisivuilla sekä Näkövammaisten liiton kulttuuri- ja ilmoitukset -alueilla. Uutiskirjeen kokoavat puheenjohtaja ja kulttuurituottaja.

Lämpimän alkusyksyn tervehdys!

Kajastus-blogissa- Ulkoinen linkki näkövammaiset kulttuuri-ihmiset pääsevät ääneen. Blogin vastaavalle toimittajalle Joose Ojalalle voi esittää aihe-ehdotuksia ja tarjota omia tekstejään. Joosen tavoittaa sähköpostitse osoitteesta joose@jooseojala.fi Kajastus-lehden kunniakasta perintöä jatkava blogi kannattaa laittaa seurantaan ja vinkata siitä kaverille. 

Blogikirjoittamiseen saa eväitä FT Saara Kauppisen Asiakirjoittamisen verkkokurssilta, jonne voi ilmoittautua 10.9. mennessä. Kurssilla tutustutaan asiatekstilajeihin ja lähestytään kirjoittamista prosessina. Jos olet halunnut ryhtiä järkikirjoittamiseesi, täältä sitä saa! 

Jos äänitaide, julkinen taide tai taideaktivismi kutkuttelee, ota yhteyttä kuvataiteilija JP Kaljoseen, jonka vetämä työpajatoiminta alkaa taas pyöriä Kulttuuripalvelun toimistolla lokakuun alusta. Itsekin näkövammainen JP järjestää myös tutustumisretkiä julkisen taiteen kohteisiin. Sähköpostitse hänet tavoittaa osoitteesta info@TranscendingSight.com ja puhelimitse/Whatsapilla numerosta +358468895896.

Valokuvaklubin Toinen valo- Ulkoinen linkki -näyttely on esillä Kulttuurikeskus Caisassa Helsingin Kalliossa 6.-28.9. Caisa järjestää kuvailutulkatun kierroksen 14.9. ja 19.9. on mahdollisuus tavata näyttelyn taiteilijat Juha Jahkola, Sari Kekkonen, Tero Kokko, Jussi Mankki, Noora Mäkelä ja Petri Mäkelä.

Joose Ojalan Trio Kaiunsäteen Ruusujen aikaan -levy Raimo Tanskasen tuotannosta ilmestyy lokakuussa. Kalenteriin voi jo merkitä maksuttoman julkistuskonsertin 12.10. Levyprojekti on Koneen säätiön rahoittama merkittävä kulttuuriteko. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu myy levyä varainhankintatuotteena. Syyskuun loppupuolella saat tietää, miten levyn saa omaan hyllyyn. 

Kellot soivat kuolemaa- Ulkoinen linkki -kuunnelman harjoituksista on koostettu hauska ”mokapotpuri”, jonka voi tilata levynä tai kuuntelulinkkinä toimistolta. Sekin on meille pientä varainhankintaa. 

Sanaseppokurssi on käynnissä ja Laulunhelmi-lauluryhmä kokoontuu viikoittain yhdistyksen toimistolla. Yksinlaulukurssin laulajaporukka on koossa ja kokoontuu Iirikseen kahden opettajan ohjattavaksi 20.-22.9.  Kaisa Viitalan kirjailijavierailu järjestetään 26.9. Google Meetissä. Viitalaa haastattelee Ronja Pahaoja. Lauantaina 28.9. teemme Porvoon retken toimintansa päättäneen Steleto-yhdistyksen työn kunnioittamiseksi. Yhteistyössä Kansallisteatterin kanssa järjestämme kuvailutulkatun teatteriretken ajankohtaisen Mansikkapaikka-näytelmän näytökseen lokakuussa. 24.10. toteutuu kääntäjä Marjakaisa Matthiassonin vierailu Google Meetissä. Monelle tuttua, islantilaistunutta Kaisaa jututtaa Anne Huttunen. 

Yhteistyö Baltic Circlen- Ulkoinen linkki kanssa jatkuu marraskuussa Iiris-keskuksessa, kun Sokeiden kuunnelmaraati ottaa taas kantaa ajankohtaiseen ääniteokseen. 

Saavutettavuustutkija Anne Ketola ja saavutettavuusasiantuntija Ronja Pahaoja ovat suunnitelleet verkkosisältöjen kuvailutulkkaukseen keskittyvät koulutukset. Kaikille avoin Alt-tekstikoulutus järjestetään ma 21.10. klo 9-12 ja videomateriaalin kuvailutulkkauskoulutus ma 18.11. klo 12-16.30. Niistä kannattaa jo vinkata kiinnostuneille tai laittaa aika omaan kalenteriin. 

Näkövammaisjärjestöjen Laurin kirja -palkinto laadukkaalle äänikirjalle jaetaan taas kahden vuoden tauon jälkeen 10.10.2024 Kirjailijatalo Villa Kivessä. Seitsemän finalistia julkistetaan jo syyskuussa.  

Syksyn orastavaa ankeutta voit lieventää itsellesi mieluisalla kulttuuriannoksella. Sitä paitsi kulttuuri tekee terveydelle terää monin tavoin. Jos haluat tietää näistä ihmeitä tekevistä voimista lisää, lue Markku T. Hyypän kirja "Kulttuuri pidentää ikää". Teos on äänikirjana Celian kokoelmissa. Musiikin hyvistä vaikutuksista kertoo Minna Lindgren Ylen Areenasta löytyvässä ohjelmassa "Musiikki on terveellisempää kuin urheilu- Ulkoinen linkki".   

 

Aistivoimaista laskeutumista syksyyn, 

Timo ja Tanja 

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu