Siirry pääsisältöön
Näkövammaisten Kulttuuripalvelun logo.
Näkövammaisten Kulttuuripalvelun logo.

Käyt­tä­jil­le

Tällä sivulla on ohjeita, linkkejä ja vinkkejä kuvailutulkkauksen käyttäjille.

Tällä sivulla

Kuvailutulkatut televisio-ohjelmat

Yle tuottaa kuvailutulkkauspalvelua näkövammaisille mediaveron maksajille. Televisio-ohjelmien kuvailutulkkaus on palvelu, jossa ohjelman näköaistin välittämää tietoa kuvaillaan sanallisesti. Palvelusta hyötyvät erityisesti näkövammaiset, mutta myös esimerkiksi autismin kirjon henkilöt, maahanmuuttajat ja ikäihmiset. Kuvailutulkkauksen saa kuuluviin valitsemalla vastaanottimesta äänen kieleksi hollannin.

Ohje kuvailutulkkauksen kuulemiseen Näkövammaisten liiton sivulla- Ulkoinen linkki

Kuvailutulkatut tv-ohjelmat Yle Areenassa- Ulkoinen linkki

Kuvailutulkattujen tv-ohjelmien päivittyvä ohjelmaopas- Ulkoinen linkki

 

Kuvailutulkatut elokuvat

Suomen elokuvasäätiö on vuodesta 2019 tukenut elokuvien kuvailutulkkausta MovieReading-sovellukseen ja elokuvien tallenteille. Lähes kaikki pitkät kotimaiset draamaelokuvat on siitä lähtien kuvailutulkattu. Poikkeuksen tekevät jotkut kotimaiset ensi-iltaelokuvat, joissa puhuttu kieli ei ole suomi.

MovieReading-sovelluksen voi ladata maksutta omaan älypuhelimeen tai tablettiin. Käyttäjä valitsee sovelluksesta halutun elokuvan kuvailutulkkauksen. Kuvailutulkkaus synkronoituu elokuvateatterissa elokuvan ääniin. Kuulija kuuntelee sen omilla kuulokkeillaan.

MovieReading-sovellus tutuksi- Ulkoinen linkki -webinaarin tallenteella Näkövammaisten liiton Kaisa Penttilä opastaa sovelluksen lataamiseen ja käyttöön.

Oululainen kaveriporukka, joka käy yhdessä kokemassa kuvailutulkattuja elokuvia, antaa vinkkejä sovelluksen käyttöön Airut-lehden jutussa- Ulkoinen linkki.

Jos haluat tietää varmasti, onko elokuvan kuvailutulkkaus saatavilla myös DVD- tai Blu Ray -tallenteella, kannattaa asia varmistaa elokuvan tuotantoyhtiöstä.

Ennen kuin menet elokuvateatteriin, tarkista MovieReading-sovelluksesta, että elokuvan kuvailutulkkaus löytyy sovelluksesta.

 

MovieReading-latausohjeet

Ohjeet löytyvät myös Näkövammaisten liiton ohjepankista- Ulkoinen linkki 

Kuvailutulkkausta varten tarvitset mukaasi tilaisuuteen iPadin tai älypuhelimen kuulokkeineen. Muista ladata jo ennakkoon kuvailutulkkaussovellus laitteellesi netistä seuraavien ohjeiden mukaisesti.

1. Mene päätelaitteellasi MovieReading -sivustolle.

Valitse oikealta ylhäältä englanninkielinen versio (ellet puhu italiaa)

2. Lataa MovieReading -sovellus eli klikkaa käyttämäsi laitteen mukaista downloading -kuvaketta:

App store (iPhone, iPad)

Android (Adroid -perusteiset älypuhelimet)

Samsung Apps (Samsung -älypuhelimet, tabletti)

Sovelluksen lataamisen onnistumisen voi testata tietokoneen kanssa MovieReading -sivustolla klikkaamalla ylhäällä kuvaketta How it works ja seuraamalla ohjeita. Päätelaitteen applikaatiosta valitaan Settings/Compatibility test, jonka jälkeen testin voi suorittaa.

Muuta huomioon otettavaa latauksen aikana:

Elokuva löytyy applikaation sivun alalaidasta kohdasta Kauppa. Kohdemaaksi valitaan Suomi Asetukset -valikosta. Elokuvien listasta valitaan esimerkiksi Pohjolan satoa. Siitä ladataan elokuvan kuvailutulkattu ja/tai eri kielille tekstitetty versio. Lataus kestää parisen minuuttia yhteydestä riippuen. Sen jälkeen kun applikaatio on ladattu, nettiyhteyttä ei elokuvateatterissa tarvita.

Elokuvan ladattu applikaatio näkyy Elokuvani -osiossa.

Elokuvateatterissa avataan applikaatiosta Elokuvani ja valitaan Pohjolan satoa ja haluttu sovellus. Elokuvan alussa kuitataan OK ja kuvailutulkkaus ja/tai tekstitys alkaa toimia laitteellasi.

 

Anna palautetta

Anna palautetta kuvailutulkatuista elokuvista tämän lomakkeen - Ulkoinen linkkikautta. Kulttuuripalvelu kerää palautteen ja toimittaa sen elokuvasäätiölle.

 

Kuvailutulkattua taidetta

Iltalehden juttu Ateneumin palveluista näkövammaisille- Ulkoinen linkki

Porin taidemuseon kuunneltava taidenäyttely Katseiden välissä- Ulkoinen linkki

Kuvailutulkattu video-opastus Piccininin näyttelyyn Taidehallin sivuilta- Ulkoinen linkki

Kuvailutulkkauksia Aistit-kokonaisuuden teoksiin Taidehallin sivuilla- Ulkoinen linkki

Kuvailutulkkauksia Ateneumin teoksiin- Ulkoinen linkki

Taidekoti Kirpilän kuvailutulkkaus videoon "Käsittämättömän harvinainen"- Ulkoinen linkki

Victor Vasarelyn kuvailutulkattua taidetta Porin taidemuseon sivuilla- Ulkoinen linkki

 

Muuta

Kulttuurikeskus Poleenin kuvailutulkattu esittely- Ulkoinen linkki