Siirry pääsisältöön
Näkövammaisten Kulttuuripalvelun logo.
Näkövammaisten Kulttuuripalvelun logo.

Laurin kirja -ää­ni­kir­ja­pal­kin­to

Näkövammaisten Kirjastoyhdistys, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ja Näkövammaisten liitto ovat vuodesta 2020 alkaen joka toinen vuosi jakaneet palkinnon laadukkaalle äänikirjalle. Laadukas äänikirja on painetun kirjan ääneen luettu versio, joka vastaa mahdollisimman hyvin alkuperäisen teoksen lukuelämystä. Näkövammaisjärjestöt haluavat kiinnittää huomion äänikirjan laatuun.

Tällä sivulla

Palkinto jaetaan seuraavan kerran Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2024. Palkintolautakunnan puheenjohtaja on Gyöngyi Pere-Antikainen ja jäsenet Timo Karppinen, Eeva Korkala, Mauno Sirviö ja Nina Sääskilahti. Lautakunnan sihteerinä toimii Tanja Rantalainen.

 

Laadukkaan äänikirjan kriteerit 

Laurin kirja 2024

 

1. Laadukas äänikirja on painetun kirjan ääneen luettu versio, joka tuottaa mahdollisimman hyvin alkuperäisen teoksen lukuelämyksen. Äänikirjan tulee olla auditiivisesti esteettinen kokemus. 

2. Hyvän äänikirjan luennasta välittyy se, että lukija on sisäistänyt lukemansa ja pystyy välittämään kirjan tunnelman. Teksti on luettu jäsennellysti ja luontevasti mm. tauotusta ja painotusta käyttäen. Hyvä luenta helpottaa äänikirjan nopeutettua kuuntelua.

3. Hyvässä äänikirjassa vieraskieliset nimet ja ilmaukset on äännetty mahdollisimman tarkkaan alkukielen mukaisesti. Koska ruotsi on Suomen toinen virallinen kieli, ruotsinkieliset sanat on erityisen tärkeää ääntää oikein. 

4. Hyvässä äänikirjassa teoksen keskeiset tiedot (nimi, kirjoittaja, julkaisuvuosi ja äänikirjan lukijan nimi) ovat esillä äänikirjan alussa. Myös muut alkuperäisen teoksen julkaisutiedot löytyvät äänikirjasta tai äänikirjan yhteydestä.

5. Äänikirjan tallennuksen tulee olla virheetöntä studiotasoa ja äänenvoimakkuuden tulee säilyä muuttumattomana.

 

Laurin kirja 2024 -kilpailun säännöt 

 

1. Laurin kirja -äänikirjapalkinnon laadukkaalle äänikirjalle jakavat joka toinen vuosi Näkövammaisten kirjastoyhdistys, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ja Näkövammaisten liitto. Palkinto voidaan myöntää Suomessa vakituisesti asuvan kirjailijan suomeksi luetulle fiktiiviselle proosateokselle.

2. Palkinnon suuruudesta päätetään erikseen ennen palkinnonjakokautta. Palkinto jaetaan sekä äänikirjaksi luetun teoksen kirjoittajalle/kirjoittajille että äänikirjan lukijalle/lukijoille. Jos kirja on käännetty suomen kielelle, myös kääntäjä huomioidaan. Kilpailu on avoin kaikille äänikirjojen kustantajille ja tuottajille. Kilpailuun osallistuvan kustantajan/tuottajan tulee järjestää äänikirjan kuuntelumahdollisuus palkintolautakunnan jäsenille erillisen osallistumisohjeen mukaisesti.

3. Palkinnosta päättää ennen kilpailun julkistamista valittu viisijäseninen palkintolautakunta, joka koostuu näkövammaisista henkilöistä. Palkintolautakunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Lautakunnan sihteerinä toimii ilman äänivaltaa toimikunnan nimeämä henkilö.

4. Kilpailu julistetaan avoimeksi viimeistään palkintovuoden huhtikuun loppuun mennessä. Samassa yhteydessä kerrotaan, millä aikavälillä julkaistut äänikirjat voivat olla palkintoehdokkaina. 

5. Kilpailun voittanut äänikirja julkistetaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.lokakuuta.

6. Palkintolautakunnan valintapäätös voi olla joko yksimielinen tai äänestyspäätös. Lautakunta julkaisee perustelut kilpailun voittaneen teoksen ansioista erikseen sovittuja kriteerejä noudattaen. Kriteerit julkaistaan palkintokilpailun julistamisen yhteydessä.

 

Osallistumisohje 2024 

 

Laurin kirja -äänikirjapalkinto 2024

Näkövammaisten kirjastoyhdistys ry, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Näkövammaisten liitto ry jakavat joka toinen vuosi palkinnon laadukkaalle äänikirjalle. Palkinto vuonna 2024 on kokonaisuudessaan 7500 euroa, josta jaetaan 3000 euroa teoksen kirjoittajalle/kirjoittajille, 3000 euroa äänikirjan lukijalle/lukijoille sekä 1500 euroa suomalaisen kirjailijan ruotsiksi kirjoittaman teoksen suomentajalle. Palkinnonjakoa varten yhdistykset ovat asettaneet viisihenkisen palkintoraadin, joka koostuu näkövammaisista henkilöistä.

Kilpailu on avoin kaikille äänikirjojen kustantajille. Vuoden 2024 Laurin kirja -äänikirjapalkinto jaetaan 1.4.2022 - 31.3.2024 julkaistulle äänikirjalle. Kilpailun säännöt löytyvät tältä sivulta. 

Kilpailuun osallistuvan kustantajan tulee järjestää äänikirjan kuuntelumahdollisuus palkintolautakunnan jäsenille. Äänikirja on toimitettava lautakunnalle Jukolan viestin aloituspäivään 15.6.2024 mennessä lähettämällä kirjan latauslinkki osoitteeseen laurinkirja@nky.fi 

Kustantajat lisäävät sähköpostiviestiin saatteen, jossa kerrotaan teoksen osallistuvan Laurin kirja -kilpailuun. Pyydämme myös mainitsemaan, missä kaupallisessa äänikirjapalvelussa teos on kuunneltavissa. Saatteeseen liitetään myös ajantasaiset laskutustiedot sekä yhteyshenkilön nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Äänikirja on virallisesti mukana kilpailussa, kun osallistumismaksu on maksettu. Osallistumismaksu on 50 €/teos. Laskutus tapahtuu 17.6.2024 määräajan umpeuduttua.

Laurin kirja -äänikirjapalkinnon voittaja julkistetaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2024. 

”Laurin julisti hän parhaaksi lukijaksi Toukolan suuressa kylässä”.
- Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä


Näkövammaisten kirjastoyhdistys

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu

Näkövammaisten liitto


Lisätietoja:

Gyöngyi Pere-Antikainen, puheenjohtaja P. 044 303 6231, g.pere.antikainen@gmail.com 

Tanja Rantalainen, sihteeri P. 040 964 9288, laurinkirja@nky.fi