Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten Kult­tuu­ri­pal­ve­lu ry:n uu­tis­kir­je 1/2024

Julkaisemme uutiskirjeen neljä kertaa vuodessa jäsenten sähköpostilistalla, yhdistyksen Facebook- ja nettisivuilla sekä Näkövammaisten liiton kulttuuri- ja ilmoitukset -alueilla. Uutiskirjeen kokoavat puheenjohtaja ja kulttuurituottaja.

Kevättalven tervehdys!

 Helmihangilta heijastuvassa valossa voi jo haaveilla kesästä. Yhteistyössä Fysioterapia-Alan Näkövammaisten Visus-hankkeen kanssa olemme laittaneet pystyyn Lavalle ja luontoon -kulttuuri- ja hyvinvointiviikonlopun näkövammaisille virkistystä kaipaaville. Runsaaseen ohjelmaan sisältyy muun muassa vesipyöräilyä, yhteislaulua ja improtangoa. 

Suomen kansallisooppera kutsuu näkövammaisia oopperan ystäviä tekemään oopperasta entistä saavutettavampaa. Kansallisoopperan uusi taiteellinen johtaja Thomas de Mallet Burgess haluaa apuamme oopperaesitysten saavutettavuuden parantamiseksi ja vuonna 2026 esitettävän Tshaikovskin Jolanta-oopperan toteutuksessa, jotta esityksestä tulisi uskottava ilman turhaa melodramaattisuutta. Jolanta-oopperassa on sokea päähenkilö. Tervetuloa 7.3. klo 17 alkaen keskustelemaan etäyhteyden välityksellä oopperan saavutettavuudesta kansallisoopperan avuksi. 

Nykytanssiryhmä Regeneraattori valmistaa tanssiteoksen Secret Garden vuoden 2024 aikana. Secret Garden on tanssiteos muille aisteille kuin näköaistille, ja sen yhteydessä järjestetään tanssityöpajoja yhteistyössä Kulttuuripalvelun kanssa. Tule mukaan rakentamaan tanssiteosta muille aisteille kuin näköaistille. 

Yhdistyksen vuosikokouskutsut lähetetään jäsenille pian sähköisesti, pistekirjoituksella tai mustavalkopostina. Lauantaina 16.3. kokoonnumme Iiris-keskuksen Erica-tilaan käsittelemään sääntöjen määräämät asiat. Kokouksen aluksi meille esiintyy sellisti Juhani Kaasinen. 

Maaliskuun 21. päivä julkistetaan Sokeiden kuunnelmapalkinnon voittaja ja julkistusta seuraa viikonlopun mittainen Kuunnelmafestari. Anne Huttunen ja Satu Linna ovat taas sorvanneet festarille ohjelmiston näkövammaisille kuuntelijoille rakkaista kuunnelmista. 

20. huhtikuuta pääsemme Kansallisteatteriin kuvailutulkattuun Kurjet-esityksen näytökseen. Näytelmä kertoo satumaisen tarinan Helmi ja Aune Krohnista sekä Aino Kallaksesta – lahjakkaista, rohkeista ja periksiantamattomista kirjailijasisaruksista. Voit tutustua esityksen taustoihin ja henkilöihin kuuntelemalla Kansallisteatterin järjestämän teemakeskustelun- Ulkoinen linkki tallenteen. 

Keväällä on luvassa myös Laura Paloheimon kirjoittamisen verkkokurssi, tutun kirjailijan kirjailijavierailu ja paljon muuta veikeää, josta tiedotamme tarkemmin pian. 

Seuraava uutiskirje ilmestyy toukokuun alussa ja silloin voimmekin jo julistaa avatuksi uudenuutukaisen Kajastus-blogin, jota luotsaa muusikkonakin tunnettu Joose Ojala. Blogi tulee avartamaan näkemyksiä näkövammaisten taiteen tekemisestä ja osallistumisesta kulttuurielämään - ja kantaakin se tulee ottamaan. 

 

Kevään ihmeitä! 

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry