Siirry pääsisältöön

Raimo Tanskasen sä­vel­lyk­set heräävät eloon uuden muusik­ko­su­ku­pol­ven huomassa

Trio kaiunsäde on vuonna 2018 perustettu, alati uusia musiikillisia tuulia haisteleva orkesteri. Sen muodostavat harmonikkataiteilija Joose Ojala, panhuilisti -laulaja Helena Taskila sekä pianisti Tuukka Ojala. Aiemmin Trio on konsertoinut esittäen Ennio Morriconen tuotantoa sekä suomalaisia ja kansainvälisiä tangoja. Nyt näiden projektien jatkoksi on trio Joose Ojalan johdolla kasannut Raimo Tanskasen soitin - ja laulumusiikin parhaita paloja esittelevän ohjelmiston.

Raimo Tanskanen (1937 -2017) teki osana elämäntyötään myös merkittävän uran säveltäjänä. Valtaosa Tanskasen sävellystuotannosta koostuu kuorolauluista, joita muun muassa kamarikuoro Kontrapunkti on tehnyt tunnetuksi. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet hänen soitinmusiikkisävellyksensä. Ne sisältävät monipuolisia kappaleita aina kevyestä kansallisromantiikasta pelimannivalsseihin ja kansanmusiikkivaikutteisiin. Näissäkin teoksissa ovat läsnä Tanskasen kuoromusiikillekin olennaiset ajattomat melodiat sekä hienostunut ja monipuolinen soinnutus.

Kyseessä on varainhankintakonsertti, jonka lipputuloista saatu tuotto käytetään Näkövammaisten Kulttuuripalvelun toimintaan. Luvassa on kaksi konserttia: 14.4. Iiriksessä sekä 15.4. yhteistyössä Vantaan Näkövammaisten kanssa Korsossa sijaitsevassa Ruusupaviljongissa. Iiriksen keikka striimataan ja jälkitallenne jää katsottavaksi kahden viikon ajaksi. Liput konserttiin tulevat maksamaan 15 €. Striimattuun konserttiin lipun ostamalla saa käyttöoikeuden myös jälkitallenteeseen. Jälkitallenteen saavat katsottavakseen myös lipun livekonserttiin ostaneet. Konserttien tuotantoa on tukenut Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Suurin osa konsertissa kuultavasta soitinmusiikista on ennenkuulematonta. Konsertin laulumusiikkiosioon on valikoitu tanskasen hienojen yksinlaulujen lisäksi myös yhdelle laulajalle sovitettuja, alunperin sekakuorolle sävellettyjä lauluja, jotka tulkitsee Helena Taskila.

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu, Vantaan Näkövammaiset ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto