Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten Kult­tuu­ri­pal­ve­lun uu­tis­kir­je 4/2022

Julkaisemme Kulttuuripalvelun uutiskirjeen neljä kertaa vuodessa jäsenten sähköpostilistalla, yhdistyksen Facebook- ja nettisivuilla sekä Näkövammaisten liiton kulttuuri- ja ilmoitukset -alueilla. Uutiskirjeen kokoavat puheenjohtaja ja kulttuurituottaja.

Joulun kellot kilkkaa Kulttuuripalvelusta!

Yhdistyksen Kajastus-lehti on maksutta kaikkien ulottuvilla. Julkaisemme Kajastusta verkkolehtenä osoitteessa www.kajastuslehti.fi- Ulkoinen linkki Verkkolehden neljäs numero ilmestyy 8.12.2022.

Samana päivänä, joulukuun kahdeksantena, Sekakuoro Kontrapunktin Joulun kutsu -levy löytyy Spotify- ja YouTube-suoratoistopalveluista.  Joulun kutsu on Näkövammaisten Kulttuuripalvelun jo toimintansa lopettaneen Kontrapunkti-kuoron levytys vuodelta 1999. Kuoroa johti Roihuvuoren kirkossa Jukka Pietinen. Kontrapunkti laulaa levyllä yhdistykselle rakkaan säveltäjä Raimo Tanskasen lauluja ja ikivihreitä joulun klassikoita. Iki-ihanan levyn linkin voi vaikka lähettää joulutervehdykseksi tuttaville, tai luukuttaa sitä kynttiläntuoksussa kotona.

Joulukuussa Kulttuuripalvelulla on mainio etäluentoputki. Putken aloittaa 1.12. Mikko Herranen miksausaiheisella luennollaan Luennolla voi kysyä neuvoa musiikin tai vaikka oman podcastin miksaamiseen. Maanantaina 12.12. aivotutkija Minna Huotilainen kertoo meille, mitä lisäkapasiteettia näkövammaisen aivoissa on, kun lukeminen ei tapahdu silmien kautta,  ja seuraavana, sattuvasti Lucian päivänä 13.12. valotaiteilija Hannu Huhtamo, kuinka valomaalauksessa kuvaa voi hallita liikkeellä.

Tamperelaisen Sorin Sirkuksen Joulushow Xyper kuvailutulkataan 16.12. ja 5.1. Lippuja näytöksiin voi ostaa Lippu.fi- Ulkoinen linkki-verkkokaupasta . Viime vuoden kokemuksen perusteella haluamme lämpimästi suositella tasokasta Sorin Sirkuksen nuorten taiteilijoiden esittämää Joulushowta. Sorin Sirkus on Kulttuuripolku-hankkeen merkeissä tehnyt kanssamme yhteistyötä jo vuodesta 2020.

Ethän unohda, että Yle kuvailutulkkaa itsenäisyyspäivän Linnan juhlat - Ulkoinen linkki-päälähetyksen 6.12. klo 18.50 alkaen Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa . Tämä on ensimmäinen kerta, kun suora kuvailutulkkaus on saatavilla Ylen lähetyksissä.

Linnan juhlien päälähetyksen kuvailutulkkausta voi katsoa tavalliseen tapaan televisiosta valitsemalla äänen kieleksi hollanti tai kehittyneimmissä vastaanottimissa "Audio description" tai "AD". Lisäksi Linnan juhlia voi katsoa kuvailutulkattuna myös Areenan- Ulkoinen linkki kautta striiminä. Linnan juhlien välissä on uutiset, joita ei ole kuvailutulkattu. 

Linnan juhlien päälähetys löytyy kuvailutulkattuna myös jälkikäteen Areenasta. Tuolloin valinta täytyy tehdä multiaudion eli äänivalinnan kautta. Kuvailutulkkauksen saa päälle käytettävästä laitteesta riippuen joko ruudun oikeassa alalaidassa olevan tekstitysikonin tai ylälaidassa olevan kolmen pisteen kautta.

Jos joululomalla kaipaa kuvailutulkattuihin elokuviin MovieReading-sovelluksesta löytyvät muun muassa Napapiirin sankarit 4-, Sydänpeto-, ja Kulkuset, kulkuset -elokuvien kuvailutulkkaukset. Sovelluksesta löytyy jo liki 140 kuvailutulkattua elokuvaa. Palautetta elokuvien kuvailutulkkauksesta saa mielellään lähettää kulttuurituottajalle. Välitämme palautekoosteen sopivin väliajoin Suomen elokuvasäätiöön.

Toimisto on suljettu 23.12.2022-2.1.2023. Toimistonhoitaja on tuolloin lomalla. Kulttuurituottaja palaa töihin loppiaisen jälkeen.

Rauhoittavaa ja onnellista joulun aikaa, toivottaa Näkövammaisten Kulttuuripalvelu