Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten Kult­tuu­ri­pal­ve­lun uu­tis­kir­je 3/2022

Julkaisemme Kulttuuripalvelun uutiskirjeen neljä kertaa vuodessa jäsenten sähköpostilistalla, yhdistyksen Facebook- ja nettisivuilla sekä Näkövammaisten liiton kulttuuri- ja ilmoitukset -alueilla. Uutiskirjeen kokoavat puheenjohtaja ja kulttuurituottaja.

Syksyinen tervehdys täältä Kulttuuripalvelusta!

Yhdistyksen Kajastus-lehti on nyt maksutta kaikkien ulottuvilla. Julkaisemme Kajastusta verkkolehtenä osoitteessa www.kajastuslehti.fi- Ulkoinen linkki  Verkkolehden kolmas numero ilmestyi 7.9.2022.

Kulttuuripalvelun harrastusryhmät ovat aloittelemassa syyskauttaan. Näkövammaisteatteri kokoontuu ohjaaja Kari Kinnaslammen opastuksella Iiris-keskuksen liikuntasaliin pöyhimään teatterintekemisen perusteita. Muusikko Minna Tuuliainen vetää yhdistyksen toimistolla riemukasta lauluryhmää, jonka kevyen musiikin ohjelmisto muokkaantuu syksyn mittaan porukan mukaan. Keramiikkaryhmä aloittaa lokakuussa. Ryhmä on täynnä, mutta voit ilmoittautua toimistolle jonottamaan mahdollisesti vapautuvaa paikkaa. Valokuvaklubin syyskausi alkaa 6.10. Atte Tannerin etäluennolla kännykkäkuvien käsittelystä. Ilmoitus luennosta julkaistaan pian.

Musiikin saralla on tarjolla pistenuottikurssi. Kurssi on tarkoitettu kaiken tasoisille pistenuottien käyttäjille. Ainoat osaamistoiveet kurssille ovat sujuva pistekirjoituksen lukutaito ja ennakkoluuloton asenne. Opetuksessa käytetään opipistenuotteja.fi -sivuston materiaalia, joka on nykyään myös lainattavissa pisteillä Celia-kirjastosta sen lisäksi, että sivustoon voi kuka tahansa tutustua maksutta verkossa.

Melkein 20 vuoden tauon jälkeen järjestämme jamit näkövammaisille musiikinharrastajille. Vantaan Näkövammaisten Ruusupaviljonkiin kokoonnutaan lokakuun puolessavälissä musisoimaan ja tapaamaan muita musiikki-ihmisiä, jos vain musikantteja ilmoittautuu tarpeeksi. Pelit soimaan ja hauskanpitoon!

Mikko Herrasen etäluento studioäänityksestä on vetänyt hyvin väkeä. Mukaan 22.9. Google Meetissä järjestettävään kokoontumiseen voi vielä ilmoittautua, koska tuolit eivät verkossa lopu kesken.

Tämänvuotisen yhteistyökumppanimme, Lapin näkövammaisten yhdistyksen, kanssa järjestämme 11.- 12. marraskuuta 2022 kirjallisuusviikonlopun Rovaniemellä. Tapahtumaa tukee Näkövammaisten kirjastoyhdistys. Toivotamme Rovaniemelle tervetulleiksi myös kaikki Lapin kulttuurista kiinnostuneet etelän ihmiset. Perjantaina osallistujilla on mahdollisuus kokea Everstinna-näytelmä Rovaniemen kaupunginteatterissa ennen Rosa Liksomin kirjailijavierailua majoittumispaikassamme Hotelli Pohjanhovissa saman päivän iltana. Lauantaina Martti Rikkonen luennoi Pohjanhovissa kirjailija Yrjö Kokosta, joka tunnetaan parhaiten Pessi ja Illusia -sadusta, sekä laulujoutsenen pelastamiseksi tehdystä työstä. Lapin Näkövammaisten syyskokouksen aikaan vierailevat muut matkalaiset vielä Arktikum-kulttuurikeskuksessa.

Muun muassa Seksistä ja matematiikasta -teoksesta tunnettu kiinnostava nuori kirjailija Iida Rauma tulee kirjailijavieraaksemme 22.11. Häntä haastattelee Gyöngyi Pere-Antikainen. Innokkaille lukutoukille järjestämme lisäksi kuukausittain mahdollisuuden intoilla Kirjasitseissä kirjoista oikein kunnolla. Kirjasitsit kokoontuvat yhdistyksen toimistolla ja Google Meetissä.

Kaikkien tapahtumien tarkemmat tiedot löydät näiden nettisivujen tapahtumakalenterista.

Netin kulttuuritarjonnasta nostamme esille Takakansi-podcastin. Ei vähiten siksi, että hallituksemme jäsen Ronja Pahaoja kertoo Takakannen tuoreehkossa jaksossa näkövammaisen ihmisen kokemuksia äänikirjoista ja niiden käytöstä.

Verkkosivuilla kerrotaan Takakannen olevan podcast kirjoista ja lukemisesta sekä lukemisen vaikutuksista meihin ja maailmaan lukemisen vaaratkin huomioiden. Tavoite on tuoda esiin monipuolisia näkökulmia lukemiseen ja jakaa erilaisia keinoja avartaa omaa maailmaa ja itseilmaisua. Takakansi löytyy kaikista podcast-palveluista ja hakemistoista.

Vieraina on lukijoita, kirjailijoita, asiantuntijoita ja muutenkin kiinnostavia ihmisiä. Teemat pyörivät laajasti kirjojen ja lukemisen ympärillä, ja joskus myös sivuraiteilla, kantavana teemana on kuitenkin lukemisen ilo. Käsittelyssä on ollut tähän mennessä mm. väärin lukeminen, äänikirjat, lukuvalmennus, pelisivistys, ylisuorittaminen, runot, häpeä, väkivalta, ulkonäkö, itseilmaisu, seksuaalisuus, uupuminen, polarisaatio, kuuntelu ja kirjoittaminen. Tuottajana toimii Marko Suomi. Katso lisää täältä- Ulkoinen linkki

 

Suloisen kirpeää kulttuurisyksyä,

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry