Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten Kult­tuu­ri­pal­ve­lun uu­tis­kir­je 2/2024 

Julkaisemme uutiskirjeen neljä kertaa vuodessa jäsenten sähköpostilistalla, yhdistyksen Facebook- ja nettisivuilla sekä Näkövammaisten liiton kulttuuri- ja ilmoitukset -alueilla. Uutiskirjeen kokoavat puheenjohtaja ja kulttuurituottaja.

Kesän kynnyksellä Kajastus-blogi aukenee ja Kellot soivat kuolemaa!

Toukokuun 22. päivä klo 12 aukeaa Kajastus-blogi ja julkaistaan blogin osoite. Blogin päätoimittaja on Timo Kuoppala ja vastaava toimittaja Joose Ojala. Julkaisemista tukee Näkövammaisten kirjastoyhdistys. 

Kajastus-blogi jatkaa uusin muodoin pitkää perinnettä, joka alkoi jo 1930-luvun Lama-Suomessa. Silloin joukko kirjoittamisesta innostuneita näkövammaisia perusti Varjojen Mailta -lehden, juttujensa julkaisukanavaksi. Aikaa myöten lehden nimi muuttui Kajastukseksi. Tarina jatkuu Kajastus-blogissa. Kaikki blogia avustavat ovat näkövammaisia, kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä. 

Kellot soivat kuolemaa on Anne Huttusen käsikirjoittama ja ohjaama huikean jännittävä yhdeksänosainen sarjakuunnelma, jonka tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen 1800-luvun Englantiin. 

Kuunnelmasarjan voi tilata kesähuvikseen verkkokaupasta- Ulkoinen linkki tai sähköpostitse kulttuurituottajalta lähettämällä vapaamuotoisen viestin osoitteeseen tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi. Kuunnelman perushinta on 20 e. Tilattavissa ovat myös 35 euron ja 50 euron kannatushintaiset versiot bonusmateriaalilla. 

Yhdistyksen toimistolle ja Google Meettiin kokoonnutaan 23.5. Kirjasitseihin keskustelemaan Mika Waltarin Palmu -kirjoista. Komisario Palmun Helsinkiin johdattaa Risto Puustinen. 

Kesäkuun 7.-9. nautitaan kulttuurista, liikunnasta ja yhdessäolosta Lavalle ja luontoon -viikonlopussa Imatran kylpylässä. Tapahtuma syntyi, kun Fysioterapia-alan Näkövammaisten Visus-hankkeen ja Näkövammaisten Kulttuuripalvelun väki istui saman pöydän ääreen miettimään, minkälainen tapahtuma tukisi mahdollisimman hyvin osallistujien hyvinvointia. Mukaan ilmoittautui noin 40 näkövammaista matkalaista ja seuralaista ympäri Suomen. Ohjelmassa on mm. yhteislaulua, vesipyöräilyä ja lavatanssit. 

Jos sinua kiinnostaa äänitaide, julkinen taide tai taideaktivismi, ota yhteyttä kuvataiteilija JP Kaljoseen, joka on aloittanut Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman työpajatoiminnan yhteistyössä Kulttuuripalvelun kanssa. Maksuton toiminta jatkuu läpi kesän, jos osallistujia riittää. Äänitaiteen työpajalaiset kokoontuvat Kulttuuripalvelun toimistolla tai sovituissa paikoissa sunnuntaisin. Julkisen taiteen työpajat ja tutustumisretket järjestetään pääsääntöisesti tiistaisin. Kaljonen on itse näkövammainen. Sähköpostitse hänet tavoittaa osoitteesta info@TranscendingSight.com ja puhelimitse/Whatsapilla numerosta +358468895896.

Syksylle on luvassa kirjailijavierailuita, kirjoittamisen verkkokurssi, Pirjo Tiiran Sanaseppokurssi verkossa, laulukurssi, kohokarttailta, retki Kansallisteatterin kuvailutulkattuun Mansikkapaikka-näytökseen ja paljon muuta. 

Kalenteriin voi jo laittaa Valokuvaklubin Toinen valo -näyttelyn, joka on esillä Kulttuurikeskus Caisassa Helsingin Kalliossa 6.-28.9. Caisa järjestää kuvailutulkatun kierroksen 14.9. ja 19.9. on mahdollisuus tavata näyttelyn taiteilijat Juha Jahkola, Sari Kekkonen, Tero Kokko, Jussi Mankki, Noora Mäkelä ja Petri Mäkelä.

Syksyä ennen hengähdetään. Kulttuuripalvelun toimisto on suljettu 1.-26.7. Toimistonhoitaja Airi Lehtonen on lomalla 3.-5.6. ja 1.-26.7. ja kulttuurituottaja Tanja Rantalainen 1.7.-2.8. Kiireellisissä asioissa voi kesän aikana lähestyä puheenjohtaja Timo Kuoppalaa- Ulkoinen linkki

Kesän iloja! 

Timo ja Tanja 

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu