Siirry pääsisältöön

Mies­vi­haa­jal­le Sokeain kuun­nel­ma­pal­kin­to

Sokeain kuunnelmaraati palkitsee vuoden 2022 parhaana kotimaisena kuunnelmana Juho Gröndahlin käsikirjoittaman ja Riikka Oksasen ohjaaman kuunnelman Miesvihaaja. Äänisuunnittelu, musiikki ja musiikin sävellys on Ilkka Tolosen. Päärooleissa ovat Pietu Wikström ja Miiko Toiviainen.

Raati kiittää kuunnelman virkistävää näkökulmaa, jossa miehenniminen ja mieheksi leimattu ihminen kyseenalaistaa miehenä olemisen rooleja ja odotuksia. Herkkä ja suorapuheinen käsikirjoitus ravistelee kuulijan totuttuja ajatusmalleja sukupuolista, ja näyttelijät uskaltavat antaa äänensä aiemmin vähätellyille kokemuksille ja tunteille.

Tänä vuonna raati on päättänyt palkita erikseen vuoden kuunnelmantekijän. Vuoden 2022 kuunnelmantekijä on muusikko ja äänisuunnittelija Ilkka Tolonen. Miesvihaaja-kuunnelman äänisuunnittelu ja musiikki tekee tästä teoksesta nimenomaan kuunnelman, ei äänikirjaa eikä elokuvaa. Tolonen käyttää kekseliäästi musiikkia ja äänielementtejä syventämään sanallista kerrontaa.  

Sokeain kuunnelmapalkinto jaetaan nyt 56. kerran. Voittajan valitsee viisijäseninen raati, joka koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä. Raadin taustayhteisö on valtakunnallinen kulttuuriyhdistys Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.

Voittaja valittiin Ylen vuonna 2022 radiokanavilla ja Yle Areenassa esittämistä kotimaisista kuunnelmista. Uusia kuunnelmia julkaistiin viime vuonna 11 ja kuunnelmasarjoja neljä.

Miesvihaaja esitetään uusintana Radio 1:ssä sunnuntaina 23.4. klo 18.00 ja uusitaan vielä maanantaina 24.4. klo 21.00.

 

Lisätietoja:

Sokeain kuunnelmaraadin puheenjohtaja Riikka Hänninen.

p. 050 308 0232 / riikka@riikkahanninen.fi

 

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kulttuurituottaja Tanja Rantalainen

p. 040 964 9288 / tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi

 www.kulttuuripalvelu.fi- Ulkoinen linkki