Siirry pääsisältöön

Ka­jas­tuk­sen tarina jatkuu blogina

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Kajastus-lehti on ilmestynyt luettavaksenne viimeistä kertaa. Monen muun pienlehden lailla Kajastuksen julkaisemisesta tuli tekijöille liian raskas taakka.
Teksti: Timo Kuoppala

Lehdellä on kunniakas historia. Talouslamaa pelkäämättä perusti joukko kirjoittamisesta innostuneita sokeita Varjojen Mailta- lehden vuonna 1931. Heidän pontimenaan oli halu saada omia kirjallisia töitään näkevien luettavaksi eikä pieni julkaisupalkkiokaan ollut ankeina aikoina pahasta. Lehden alkuvuosien numerot olivat ohuita vihkosia, joita myytiin kädestä käteen Helsingin kaduilla. Ne sisälsivät lähinnä runoja ja kertomuksia, joista osa tilattiin myös näkeviltä senttareilta. Vähitellen lehden sisältö  monipuolistui ja palstoilla alkoi näkyä juttuja, joissa kerrotiin näkövammaisten elämää helpottavista keksinnöistä, kuten äänikirjoista.

Katukauppa jäi ja Kajastuksesta kasvoi vähitellen yleisaikakauslehti, jonka levikki oli parhaimmillaan yli 20 000 kappaletta. Mainostilaa myytiin hyvin  ja tuki-ilmoituksia oli sivukaupalla. Kajastus oli merkittävä silloisen Sokeain Henkinen Työ ry:n toiminnan rahoittaja. Kun maan johtavat aikakauslehdet siirtyivät neliväriaikaan, Kajastus ei enää pysynyt kilpailussa mukana. Rahasammosta tuli lopulta riippakivi.

Lehti ilmestyi vielä pitkää tappiollisenakin, mutta osana yhdistyksen säästötoimia Näkövammaisten Kulttuuripalvelun hallitus päätti vuosisuunnitelmaa laatiessaan lopettaa Kajastuksen julkaisemisen tämän vuoden viimeiseen numeroon. Lehden perustamista innoittavaa ajatusta emme kuitenkaan ole hylkäämässä. Ensi vuonna tarjoamme näkövammaisille kirjoittajille uutta julkaisukanavaa, Kajastus-blogia. Siitä kerromme lisää myöhemmin.

Suuri kiitos Kajastuksen tekemisestä kuuluu  ennen kaikkea käytännön toimitustyöstä vastanneelle Ali Kinnuselle ja kaikille lehden avustajille jotka ovat artikkelein ja kolumnein tehneet Kajastuksen numeroista painavia lukupaketteja. Kiitokset ansaitsevat tietysti myös lehden lukijat ja tukijat, erityisesti Näkövammaisten kirjastoyhdistys. 

Kajastuksen viimeistä numeroa ideoidessamme sovimme, että emme jää murheessa varjojen maille vaeltamaan. Annos apeutta ja nostalgiaa sallittakoon, mutta parasta on iloisesti katsoa, mitä ajan uudet viestintäkuviot tuovat tullessaan. Kajastuksen tekeminen päättyy odottavin mielin. Kajastuksen viimeiseen numeroon pääsee tutustumaan klikkaamalla http://www.kajastuslehti.fi/- Ulkoinen linkki 

 

Timo Kuoppala