Siirry pääsisältöön

Joonatan Tolan Punainen planeetta voitti Laurin kirja 2022 -ää­ni­kir­ja­pal­kin­non

Näkövammaisjärjestöjen jakaman Laurin kirja -äänikirjapalkinnon vuonna 2022 on voittanut Joonatan Tolan romaani Punainen planeetta lukijanaan Ilkka Villi. Palkinto on yhteensä 6 000 €.

Laurin kirja -palkinto on näkövammaisten lukijoiden kumarrus laadukkaalle äänikirjalle. Näkövammaisjärjestöt haluavat palkinnolla kiinnittää huomiota kotimaisen äänikirjan laatuun.  

Palkintolautakunnan tavoitteena oli löytää ehyt kokonaisuus, äänikirja, jossa tekstin ääneen luenta on tuonut sisällölle elämyksellistä lisäarvoa. Voittajan kohdalla asetetut kriteerit täyttyvät ansiokkaasti. Palkintolautakunta perustelee valintaansa näin:

"Joonatan Tolan autofiktiivinen esikoisteos Punainen planeetta käsittelee tuhoisia lähisuhteita absurdin mustan huumorin kautta. Se on riipaiseva kertomus taiteilijaperheestä ja kolmen sukupolven ketjusta, tunnekylmyyden ja empatian puutteen aiheuttamista traumoista, mielen sairauksista ja lasten uskomattomasta kyvystä selviytyä. Romaani kuvaa ravisuttavasti myös suvun perinteitä, niiden asettamia vaatimuksia ja käyttäytymismalleja, joista ulospääsy onnistuu joskus vain itsetuhoisin keinoin.

Tolan kieli on tarkka ja terävä, jopa kuivan lakoninen. Lukija Ilkka Villi välittää teoksen tunnelman onnistuneesti. Luenta, hänen tapansa painottaa valikoituneita sanoja ja rytmittää tekstiä tuntuu harkitulta ja hallitulta. Sopivasti vähäeleinen lukutapa antaa äänikirjan kuuntelijalle tilaa sisäistää tekstiä ja eläytyä juoneen. Vaikka teos käsittelee vaikeita asioita ja raastavia kokemuksia, sitä on helppo kuunnella.”

Palkinto jaettiin Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2022 Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Kilpailuun osallistui 56 kustantamojen ehdottamaa äänikirjaa. Laurin kirja -palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Ensimmäisen kerran se jaettiin vuonna 2020.

 

Lisätietoja:
Gyöngyi Pere-Antikainen, Laurin kirja -palkintolautakunnan puheenjohtaja,

p. 044 303 6231, g.pere.antikainen@gmail.com

 

Noora Al-Ani, Liiketoimintapäällikkö, Kustannusosakeyhtiö Otava,
p. 050 5392 870, noora.al-ani@otava.fi