Siirry pääsisältöön

Sir­kus­työ­pa­ja nä­kö­vam­mais­ten kanssa työs­ken­te­le­vil­le

Useimmat mieltävät jongleerauksen olevan erilaisten esineiden, yleisimmin pallojen, rytmikästä heittelyä ja kiinniottamista monimutkaisissa kuvioissa. Aihepiiri on kuitenkin huomattavasti ensivaikutelmaa suurempi ja kirjavampi kokonaisuus, josta löytyy paljon yhteneväisyyksiä esimerkiksi kutomiseen ja musiikkiin.

Aika

Paikka

Sorin Sirkus, Ahlmanintie 63, Tampere

Työpajassa tutustutaan erilaisiin jongleeraustekniikoihin, joita voidaan harjoittaa ilman näköaistia. Perehdymme kolmen välineen peruskuvioon ja sen variaatioihin useilla eri välineillä ja tekniikoilla. Lisäksi tutustumme jongleerauksen alalajeihin, kontaktijongleeraukseen, rullausjongleeraukseen, pyöritysjongleeraukseen ja parijongleeraukseen.

Työpaja tarjoaa uusia keinoja harjoitella tilanhahmotusta ja motoriikkaa ilman näköaistia. Työpaja on suunnattu näkövammaisten kanssa työskenteleville henkilöille, kuten toimintaterapeuteille, fysioterapeuteille ja henkilökohtaisille avustajille. Työpaja soveltuu myös sirkusohjaajille, liikunnanohjaajille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Osallistuminen ei vaadi aiempaa sirkuskokemusta tai jongleeraustaitoja. Työpajan jälkeen osallistujalla on työkaluja ohjata itsenäisesti jongleerausharjoitteita, taitoja toimia näkövammaisen avustajana sirkusopetuksessa ja uusia keinoja, joita soveltaa omassa työssään näkövammaisten parissa.

Kouluttajina toimivat Jarmo Humalajärvi ja Ronja Pahaoja.

Työpajan sisällöt ja aikataulu 5.9.2022

9.30–10.30       Soveltava sirkus ja näkövammaisuus: Sirkusharjoittelu motorisen harjoittelun välineenä. Lajikohtaiset erityistaidot, Tekniikoiden opettaminen näkövammaiselle.

10.30–12.00     Jongleeraus ilman näköaistia: Tutustutaan jongleerauksen perusteisiin ja näkövammaisille soveltuviin jongleeraustekniikoihin ja -välineisiin.

- Jongleerauksen perusteet

- Kontaktijongleerausta palloilla.

- Parijongleerauksen perusteet                        

12.00–12.30    Ruokatauko

12.30–14.00     Sovellettua jongleerausta: Tutustutaan erikoisempiin välineisiin ja sovellettuihin jongleeraustekniikoihin.

- Jongleerauslevy, yksilö- ja parijongleeraustekniikoita

- Jongleerausmatot

- Keilajongleeraus

14.00–14.30     Vapaata jongleerausta ja keskustelua työpajan sisällöistä ja välineistä.

 

Työpajan hinta on 40 €. Ilmoittaudu Sorin Sirkukseen tuottaja Katja Timlinille osoitteeseen katja.timlin@sorinsirkus.fi

Työpaja on osa Sorin Sirkuksen ja Näkövammaisten Kulttuuripalvelun yhteistä Kulttuuripolku-hanketta, jonka rahoittaa Alfred Kordelinin säätiö.