Siirry pääsisältöön

Secret Garden -työpajat

Tule mukaan rakentamaan tanssiteosta muille aisteille kuin näköaistille! Nykytanssiryhmä Regeneraattori valmistaa tanssiteoksen Secret Garden vuoden 2024 aikana. Secret Garden on tanssiteos muille aisteille kuin näköaistille, ja sen yhteydessä järjestetään tanssityöpajoja yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun kanssa.

Aika

Paikka

Kulttuurikeskus Stoan musiikkisala, Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki

Työpajat ovat osallistujille ilmaisia. Ensimmäinen toteutui jo la 9.3. 2024. Ammattitanssijat kuuntelivat herkällä korvalla näkövammaisen osallistujan kokemusta ja tunnelma oli rauhallinen ja luottamuksellinen.  Voit vielä tulla mukaan rentoon porukkaan ja inspiroivaan näyttämöteosprosessiin! Osallistujilla on mahdollisuus päästä osaksi teosprosessin harjoituksia syksyllä 2024, sekä osaksi teoksen esityksiä.

Ilmoittaudu huhtikuun työpajoihin maaliskuun loppuun mennessä sähköpostitse osoitteeseen osallistun@kulttuuripalvelu.fi 

 

Lisätietoja: 

Regeneraattori-ryhmä järjestää yhdessä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun kanssa kolmen työpajan sarjan sekä keväällä että syksyllä 2024. Yksi työpaja kestää viisi tuntia, sisältäen lounastauon sekä lyhyemmät tauot tarpeen mukaan.

Suunnittelu ja ohjaus tapahtuvat koreografi Laura Koistisen johdolla, mukana työpajatyöskentelyssä on lisäksi ryhmän tanssijoista 1-3 henkilöä.

Seuraavat työpajat ovat 6.4. ja 20.4. klo 11-16 Stoassa. Aiempaa kokemusta ei tarvitse olla! Toivotamme kaikki kiinnostuneet ja uteliaat paikan päälle kurkkaamaan ja kokeilemaan työpajailua. 6.4. mukana on yleisavustajana Kulttuuripalvelun kulttuurituottaja Tanja Rantalainen. Syksyn työpajajaksosta tiedotetaan erikseen.

Työpajoissa tehdään tekeillä olevan teoksen maailmaan tutustuttavia harjoitteita lempeällä ja innostavalla otteella, yhtä lailla sekä teoksen tematiikasta että osallistujien lähtökohdista käsin. Työpajat ovat tunnelmaltaan rentoja sekä rauhallisia, ja siellä tehdään osaksi muutakin kuin liikutaan; kuunnellaan musiikkia, keskustellaan, tehdään erilaisia havainnollistavia tehtäviä, ollaan yhdessä. Aikaisempaa tanssillista kokemusta ei tarvitse olla. Työpajoissa myös tanssitaan, täysin omista fyysisistä lähtökohdista käsin. Pyrimme teosta valmistaessa hahmottamaan jokaisen ainutlaatuista tapaa kokea aisti-impulsseja.

Laura Koistinen on toiminut työpajaohjaajana useissa yhteisöllisissä projekteissa vuodesta 2013 niin harrastajaryhmien kuin ammattilaisten kanssa alkaen eri paikkakunnilla, kuten Lohjalla, Helsingissä, Kajaanissa, Kuhmossa, Suomussalmella, Moskovassa Venäjällä ja Penvenanissa Ranskassa. Hänen työpajojaan yhdistää orgaanisuus, rento ja inspiroiva ilmapiiri, innostavuus sekä kyky ottaa ihmiset yksilöinä huomioon. Laura on ohjannut niin vanhempia vauvoineen kuin lapsia ja nuoria sekä ikäihmisiä. Asuessaan ja työskennellessään vuosina 2018-20 Kajaanissa hän ohjasi Routa Companyssa Kummiluokkatoimintaa, johon osallistuivat yläasteikäisten lisäksi kaikki kajaanilaiset erityisluokat. Ennen omaa koreografista uraansa hän on toiminut tanssijana mm. Und er libet-ryhmässä, Helsinki Dance Companyssa, Zodiakissa, Hanna Brotherus Companyssa sekä Routa Companyssa. Lauran aikaisempia koreografioita ovat mm. Harmonia (2012), Speaking of (2014), Valo minusta (2019), Lauma (2021), Hämärän tanssi (2022). Niitä on esitetty mm. Itä-Helsingin Kulttuurikeskuksessa Stoassa, Töllin Myllyn Galleriassa Lohjalla, Hällä-näyttämöllä Tampereella, Barker-teatterissa Turussa, Keskustakirjasto Oodissa Helsingissä, Zil-nykytaidekeskuksessa Moskovassa, Generaattorilla Kajaanissa, Kuhmo-talossa sekä koulukiertueilla Kainuussa ja Länsi-Uudellamaalla.

Secret Garden -teoksesta:

Secret Garden - esitys on tanssiteos, joka koetaan muiden aistien kuin näköaistin kautta ja sen kohderyhmää ovat kaikki. Ensi-ilta ja ensimmäiset esitykset toteutetaan Kulttuurikeskus Caisassa marraskuussa 2024.

Secret Garden on tanssiesitys, jossa tarkastellaan ihmisen - tanssijan sekä esityksen kokijan - sisäistä maailmaa, koreografian muodostumista sekä kokemista tilan hahmottamisten, olemisen tilojen, aisti-impulssien ja sisäisten tuntemusten kautta. Kiinnostuksemme kehollisen ja liikkeellisen taiteen tekemiseen on enemmän kuin meidän oma tanssimme. Toisaalta siihen - kunkin omaan tanssin - kiteytyy merkittävän paljon asioita. Mutta ymmärrämme, että sen ja sen pohjalta muodostuvan teoksenkin kokeminen voi tapahtua muun kuin pelkän katsomisen kautta. Aiemmat teoksemme ovat olleet surrealistisia, intuitiota hyödyntäviä äänen ja liikkeen yhteisiä koreografisia matkoja. Nyt haluamme mennä tanssiteoksen kokemisen mahdollisuuksissa pidemmälle, ymmärtämään sitä maailmaa, jossa ei kompastuta ollenkaan siihen miltä asiat ensin katsottuna näyttävät, ja jossa tätä tulokulmaa tutkitaan syvällisesti sekä tarkasti. Olemme pohtineet, voiko koreografia tapahtua ja tulla koetuksi myös jotakin muuta kautta kuin siten, että katsoja katsoo kun tanssija tanssii. Mitä voisi tarkoittaa lämmönvaihtelujen, ilmanvärähtelyn, tuoksujen ja äänen koreografia? Minkälainen kokemus voisi olla tuntea tanssi kehossa, kun sitä ohjailee eri aistein koetut impulssit? Voi olla, että ymmärrämme tanssin tällä hetkellä kovin rajallisena asiana ja tapahtumana. Voi olla, että näkökenttämme oikeastaan estää meitä tuntemasta, kokemasta jotakin mahdollisesti syvällisemmin.

Regeneraattori-ryhmästä:

Regeneraattori on elämän mittainen, alati muotoutuva ja tekemisen virrassaan kehittyvä projekti sekä nimitys pohdinnoille vastustuskykyisestä tekijyydestä tulevaisuudessa ja kestävien, uudistavien toimintatapojen kehittelyille. Se tarkoittaa sekä konkreettista projekteissa tapahtuvaa työtä että visioivaa tarkastelua siitä kuinka elää ja tehdä taidetta ekologisin, regeneratiivisin, luonnon monimuotoisuutta tukevin arvoin. Vuodesta 2023 Regeneraattori on ollut myös ryhmä.

Regeneraattorin ideologia ja periaatteet muovaavat myös jokainen projektin käytänteet omanlaisikseen. Organisoidessamme kulloistakin valmistusprosessia kuuntelemme senhetkistä maailman- ja maapallontilannetta, suhteutamme oman toimintamme siten, että se on sillä hetkellä kestävää niin tekijöiden henkilökohtaisessa, paikallisessa kuin laajemmassakin mittarissa. Koemme tällaisen tavan toimia inspiroivana ja työrauhaa lisäävänä tekijänä.

Regeneraattori-ryhmässä toimivat äänisuunnittelija Miikka Ahlman sekä tanssitaiteilijat Laura Koistinen, Saku Koistinen, Ville Oinonen ja Vera Tegelman. Lisäksi Secret Garden -teoksessa vierailee tanssija Katri Soini.

 Tervetuloa mukaan!