Yh­dis­tys

Kuvasssa on seitsemän ihmistä pöydän ympärillä. Pöydän päässä on vaaleanpunaiseen 1700-luvun leninkiin pukeutunut nainen. Kaikki hymyilevät tai nauravat.

Jäseniämme tutustumassa 1700-luvun pukeutumiseen ja huvituksiin yhdistyksen toimistolla 2015, kuva: Jakob Johannsen

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry on perustettu vuonna 1931. Tuemme näkövammaisten kulttuuriharrastusta ja edistämme kulttuuritapahtumien saavutettavuutta. Järjestämme kursseja ja tapahtumia eri taiteenaloilta. Koulutamme kuvailutulkkeja ja toimimme asiantuntijana kuvailutulkkaukseen liittyvissä hankkeissa. Julkaisemme kulttuurilehti Kajastusta ja Pistepostia, joka on maamme ainoa pistekirjoituksella ilmestyvä kulttuurilehti.
Kuvassa Anne Huttunen ja Satu Linna istuvat vierekkäin ja tunnustelevat nauraen samaa esinettä.

Kuva: Jakob Johannsen

KULTTUURIA KAIKILLE

Yhdistyksen tavoitteena on näkövammaisten tasa-arvoinen osallistuminen kulttuurielämään. Valvomme jäsentemme etuja ja pyrimme parantamaan näkövammaisten mahdollisuuksia taiteen tekemiseen ja siitä nauttimiseen. Yhdistyksen jäsenet toimivat asiantuntijoina taiteen saavutettavuutta käsittelevissä hankkeissa.

Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus on näkövammaiselle kulttuurinharrastajalle ensiarvoisen tärkeä saavutettavuuspalvelu. Se avaa kaikki taiteenlajit. Me olemme maan ainoa kuvailutulkkauksen asiantuntijataho. Järjestämme kuvailutulkkauskoulutusta myös tilauksesta. Ylläpidämme kuvailutulkkirekisteriä ja välitämme kulttuuritapahtumien kuvailutulkkeja. Ota yhteyttä!

Kuva on kuvailtu etusivulla.

Kuva: Jakob Johannsen

TAIDE TARJOLLE

Teatteri ja elokuva

Järjestämme koulutusta ja esiintymismahdollisuuksia näkövammaisille teatterinharrastajille. Näkövammaisteatteri on esittänyt näytelmäkirjallisuuden suurteoksia, nykydraamaa, farsseja, lastennäytelmiä ja näyttelijöiden omiin teksteihin pohjautuvia käsikirjoituksia. Reperyhmä on keskittynyt Reino Helismaan rakastettuihin hupailuihin, joista valmistetaan herkullisia livekuunnelmia pimeässä tilassa esitettäväksi. Tule mukaan -esiripun tälle tai tuolle puolen!

Yhdistyksen roolipelitoiminta on alkanut vuonna 2013. Järjestämme näkövammaisille räätälöityjä larppeja myös yhteistyössä Näkövammaisten Keskusliiton alueyhdistysten kanssa. Kuvailutulkattua elokuvakerhotoimintaa toteutetaan niin ikään ympäri Suomen.

Musiikki

Järjestämme musiikkikursseja ja jamitoimintaa. 40-vuotias näkövammaisten Kamarikuoro Kontrapunkti harjoittelee ja konsertoi säännöllisesti. Kuorosta voidaan muodostaa myös pienempiä kokoonpanoja kuten kvartetteja. Tule kuulemaan tai tilaa tapahtumaan!

Kirjallisuus

Näkövammaiset harrastavat tutkitusti keskimääräistä enemmän kirjallisuutta. Me näkkärit olemme lukevin kansanosa. Tuemme tätä vahvaa harrastusta kirjallisuuteen ja kiinnostusta kirjallisuuden ajankohtaisiin ilmiöihin. Järjestämme yhteistyössä Lukukeskuksen ja Näkövammaisten Kirjastoyhdistys ry:n kanssa lämminhenkisiä kirjailijavierailuita, kirjallisuustapahtumia, kirjoittajakoulutusta ja kirjoituskilpailuja. Kustantamiamme näkövammaisten kirjoittajien antologioita voi tilata toimistolta.

Kuvataide

Kuvataidetoimintamme antaa näkövammaisille valmiuksia taiteen tekemiseen ja siitä nauttimiseen. Vierailemme kuvataidenäyttelyissä, järjestämme kursseja ja teemme näkövammaisten työskentelytapoja tunnetuksi. Keramiikkaryhmämme kokoontuvat säännöllisesti, järjestävät omia näyttelyitä ja osallistuvat yhteisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Monitaiteiset tapahtumat

Ideoimme ja toteutamme projekteja joissa eri taiteenlajit kohtaavat, teemailtoja taiteen eri alueilta sekä kulttuurimatkoja ja tempauksia, jotka tekevät näkövammaisten kulttuuriharrastusta tunnetuksi.

JÄSENEKSI?

Vuosijäsenmaksumme on 25 € ja ainaisjäsenmaksu 300 €. Jäseneksi voit liittyä ottamalla yhteyttä toimistonhoitajaan (kts. kohta yhteystiedot). Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi sekä näkevät että näkövammaiset jäsenet.

Yhdistyksen hallitus, vasemmalta alkaen kuvassa Satu Linna, Anders Nyberg, Sari Kekkonen, Gyöngyi Pere-Antikainen, Tapio Äystö, Marita Ikäheimonen, Eija-Liisa Markkula, Ronja Oja. Kuvasta puuttuu Arto Kurvinen. Kuva: Ali Kinnunen

Hallitus 2018-2019

Eija-Liisa Markkula, puheenjohtaja